ISPUNJENJE JOŠ JEDNE STVARALAČKE ŽELJE

28. rujna s početkom u 17:30, u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, održano je predstavljanje tiskane i zvučne verzije romana La verdad verdadera, cijenjenog zadarskog autora i studenta Nikole Marinkovića. Projekt je to nastao u suradnji autorove izdavačke kuće Diligo-liber iz Zagreba i Znanstvene knjižnice Zadar. Autor je i ovom prilikom istaknuo kako se radi o snažnoj obiteljskoj sagi, romanu s modernim elementima te se zahvalio knjižnici na ostvarenju želje da knjiga bude dostupna svima, kao i nakladnicima koji pozorno prate njegov napredak. Nikola Marinković rođen je u Zagrebu, živi u Zadru, prvostupnik je Hrvatskog jezika i književnosti i student završne godine Novinarstva i odnosa s javnošću. S obzirom da je osoba invaliditetom, korisnik je Čitaonice prilagođene osobama s invaliditetom Znanstvene knjižnice Zadar. Ishod tih posjeta je ideja za zvučno izdanje njegovog romana koja se dogodila spontano, a najviše željom samog autora koji je želio približiti sadržaj romana osobama koje imaju problema svidom odnosno slabovidnim i slijepim osobama.

Moderator susreta bio je zadarski umjetnik i vizionar Vinko Radovčić. Na početku se prisutnima u ime domaćina obratila Marijana Senkić-Klapan v.d. ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar. Nakon samog autora govorila je i urednica tiskanog izdanja i autorova urednica Kristina Koren Kudelić. Kako nastaju zvučne knjige i kako su tekle pripreme za ovu zvučnu knjigu više će nam reći Brajen Dragičević djelatnik Čitaonice prilagođene osobama s invaliditetom Znanstvene knjižnice Zadar, a za realizaciju samog projekta uvelike su pripomogli mr. sc. Miro Grubić i Tomislav Blažević, diplomirani knjižničar.

Knjigu su čitali za potrebe zvučne knjige u Zvučnom studiju Znanstvene knjižnice Zadar: Nataša Perić, Vito Sikirić, Ivona Kovačević, Vana Đapić te sam autor. U ime sudionika na stvaranju zvučnog izdanja govorio je i Vito Sikirić koji je podijelio dojmove o sudjelovanju na spomenutom projektu kao i dojam o samoj knjizi.

Sa web-stranice autora nikolamarinkovic.com se za potrebe promocije pustilo 50. poglavlje.

Nekoliko riječi o autoru i samom romanu rekao je i profesor Ivica Antić koji je pročitao nekoliko ulomaka. Na kraju treba istaknuti da se audio kopije romana mogu zadužiti u samoj Znanstvenoj dok se fizičke kopije romana mogu kupiti u knjižarama Menart kao i na njihovoj web-trgovini: https://www.menartshop.hr/proizvod/la-verdad-verdadera/, ali i od samog autora po cijeni od 15€; kontaktom putem web-stranice i ostalih društvenih mreža.

Nikola će u prosincu imati i promociju u Zagrebu, tako da će se za njega sigurno još čuti.

Fotogalerija