OSVRT ZA KRISTININO NEBO

Poznato je da sam već na prvom susretu osjetio da su Kristina i Ivica dobri ljudi. Međutim, oni su više od toga ljudi kakvih danas gotovo i nema. Oni su moji ljudi. Sa Kristininim stilom upoznao sam se čitajući Savršenu laž. Dinamičan, napet,
odličan. Ovaj roman sam iščekivao još otkad sam vidio prekrasnu naslovnicu. Na prvu mi se činilo da bi mogli otići u englesku ili europsku povijest; na nečiji dvor. Pratiti neke dvorske intrige. Svatko tko me imalo poznaje zna da bježim od ratne tematike. Ne volim patnju, volim sretne i predvidive knjige. Savršena laž u ratnim okolnostima, bez pretjerivanja bila je upravo to.


Zato sam osjećao posebnu odgovornost kad me divna prijateljica i moja urednica Kristina Koren Kudelić zamolila da budem testni čitatelj njenog novog romana. Nisam ni mislio da ću pisati, a još manje imati urednicu i izdavače. Pitao sam se jesam li ja dorastao tome? Ne znam, ali sam se upustio u to! Bez obzira na ratnu tematiku i to ružno kolektivno sjećanje, Kristinini romani ne plaše nego pričaju priču. Životnu priču. O ljudima sa vrlinama i manama i teškim sudbinama.


Postoje neke stvari koje bih raspisao jer smatram da roman može i treba biti dulji. Volim knjige jasne strukture jednog tipa pripovjedača i jedne fokalizacije. Najbolje se snalazim u jasnim naratološkim vremenskim okvirima, no Kristina
prelaskom iz godine u godinu iznova dobro balansira. Kristinina dobro plete žanrovske odrednice poviše vrsta romana, stoga je ovaj roman osim ratnopovijesne okosnice teško smjestiti. Budući da je u središtu pozornosti teška životna priča protagonistkinje, roman se može odrediti i kao roman lika. Dolazeći u novu sredinu, vjeruje da se sakrila od svih, no susjedima je zapela za oko.
Međutim ona je došla s važnijom misijom; pokušati se suočiti sa samom sobom. Ne zna hoće li si oprostiti, ali počet će sa suočavanjem. U nekim trenutcima prisutan je dojam da se ni ne trudi biti dopadljiva, ipak vrlo brzo vas osvoji. Zakopavajući stvari svojih roditelja Charlotte postaje jasno da je odustala od sebe i onog što je bila, premda će tek kasnije shvatiti da je to učinila još davno prije tog čina. Charlotte baš kao ni ja ne razumije smisao ratovanja, a kako ona u ratnim okolnostima jača, pa čak i na neki način iznova spoznaje sebe, radi se i o romanu karaktera. Ostali likovi kao i okolnosti ne kradu pažnju sa protagonistkinje već
samo suptilno upotpunjuju njenu priču. Moglo bi se doći do zaključka da je Kristina doista upoznala ljude, s obzirom na to da se sa svakom, boljom ili lošijom osobinom njenih likova možeš povezati. Vrlo brzo počinjete mariti za ono što se likovima događa, napisani su realno, međutim oni vas ne pozivaju u svoj svijet, ali za čas ste dio tog knjižnog mozaika. Karakterizacijom likova daje se do znanja da u svakom čovjeku postoji dobro te da svaki čovjek može biti dobar ako to želi. Brzom dinamikom, kratkim rečenicama i jasnim opisima, autorica iznova udara u najdublje emocije ostavljajući vas bez daha.


Baveći se knjigama na ovaj način naučio sam da možemo imati puno autora, a malo književnika. Kristina svojim jasnim porukama i emocijama, definitivno je književnica, koja gađa perom šireći umjetnost riječi.

Iz svijeta ove knjige nećete htjeti izaći. Dušu sam ispustio jer Nebo uvijek oprašta!


Sve preporuke Diligo Liber


Nikola Marinković

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)